vrijdag 2 maart 2012

De Engelenweij " Broodbakken als Teambuilding".

Er zijn vele manieren om als team uw bedrijf of afdeling eens van een andere kant te bekijken. Om dit in een vorm als 'workshop broodbakken' te doen is een  unieke ontdekking. Uw collega's beter leren kennen en het bedrijf of de afdeling zien als een rijzend deeg. 
Deeg bestaat uit bloem, water, gist, suiker, zout en boter, wat uiteindelijk smaakt als een heerlijk vers gebakken brood.

       
Graan.
Wij wegen nauwkeurig de grondstoffen af.  We gaan de grondstoffen koppelen aan iemand of een onderdeel van uw bedrijf. Van de bloem maken we een rand (dijkje), de bloem is het gebouw, daarin gieten wij het water (personeel) vermengd met de gist  (directie), suiker, ( inkoop), boter, ( verkoop) en het zout de (telefoniste), de telefoniste is onmisbaar,  net als het zout onmisbaar is in het deeg.(Dat bepaald de smaak en zorgt voor de kleur). In de praktijk is zij vaak een ondergewaardeerd persoon, maar o zo belangrijk voor de eerste en verdere contacten met de relaties. Nu komt het belangrijkste. Er moet hard  doorgewerkt worden. Alle grondstoffen moeten een eenheid gaan vormen. Dat betekent 20 minuten kneden. Handen arbeid! Een goed deeg met als resultaat een smaakvol brood (bedrijf), is flexibel en transparant. Dat krijg je door flink te kneden. Daarna mag het even rusten, de boog (het bedrijf) kan niet altijd gespannen staan. U gaat nu samen met uw collega's op papier zetten wat er goed is en wat er verbeterd kan worden binnen het bedrijf. Wij kunnen in overleg de grondstoffen andere functie geven. Daarna gaan we het deeg (bedrijf) doorslaan en het op 'punt' leggen. We zetten de puntjes op de 'i'. Wij bespreken dan wat u en uw collega's op papier hebben gezet. Als het deeg voldoende gerezen is gaan we het deeg "opmaken". Nu komen wij bij het inhoudelijke gedeelte, wij geven het deeg een vorm dat betrekking heeft op de collega naast u. Als het brood gebakken is in de takkenbossenoven geven we het brood  aan de betreffende collega, met de reden waarom het brood deze vorm heeft gekregen.
Het gevormde deeg wacht op de bakker.

Als het brood gaar is gaan we het natuurlijk ook met elkaar proeven. Daarbij een lekker soepje, gebakken eieren met verse tuinkruiden, zelf gemaakte jams, ambachtelijke vleeswaren en kazen, boerenmelk, karnemelk en fruit. Wij gebruiken alleen biologische producten. Het meel en de  spelt dat wij verwerken komt van de molen De Bente uit Dalen.


Het doel van deze teambuildings activiteit is, het team in een open sfeer en door middel van een leuke creatieve workshop, de sterke en de zwakke punten van de afdeling of het bedrijf te laten ontdekken, waarna we het bespreken, waarbij we elkaar eens recht in de ogen kijken.


De geur van vers gebakken brood blijft altijd lang hangen in het Oostersebos 11 te Schoonebeek.


                                                       www.de-engelenweij.nl





1 opmerking:

  1. Een leuke aanpak voor een teambuilding. Inderdaad werken met de ingrediƫnten en ze koppelen aan de functies en het bedrijf. Goed idee. Bovendien, zelfs als het tegenvalt heb je eten. Eva Joos.www.goaltrainingen.nl

    BeantwoordenVerwijderen