Het is altijd weer een feest als wij een groep hebben die komen koken. Wij hebben ons bedrijf gevestigd in een monumentale boerderij uit 1828. De sfeer is zo idyllisch en rustgevend dat wij dat sfeertje graag behouden. Als onze gasten binnen komen is er altijd de verwondering. De houtkachels snorren en de petroleumlampen branden. Er is altijd tijd voor een praatje en de mensen zijn altijd nieuwsgierig hoe en waarom wij vanuit het westen in het prachtige rustieke Drenthe zijn beland. Dat kunnen wij met mooie verhalen vertellen.
Als de koffie of thee, waar wij vaak Poffert met een warme roomboter-stroopsaus bij serveren, (een Poffert is een oud Gronings streekproduct, wat in het verleden vaak werd gegeten, vooral als moeder weinig tijd had om te koken) op gedronken is, gaan we naar de keuken.
foto van de schuur uit 1969
Koken.
Nu gaat het echte werk beginnen, alle ingrediƫnten staan klaar op tafel de antieke fornuizen zijn lekker warm opgestookt met hout. En Ria ( de kokkin) geeft tekst en uitleg over de vergeten groentes, de oude aardappelrassen en de tuinkruiden, en het menu. Dit hebben onze gasten, dit keer de geneeskundige compagnie uit Amerfoort, al van te voren mogen kiezen uit verschillende voor- hoofd- en nagerechten. Zij gingen als voorgerecht voor; Drentse Uiensoep en Mosterdsoep met rookspek. Als hoofdgerecht hadden zij Hutspot, bestaand uit; wortelen, pastinaak en uienstamp. Koolschotel met gehakt en pittige kruiden en De heerlijke Drentse veentrappersschotel: witte- en bruinebonen, spekjes, aardappelen en komijnekaas gekozen. En tenslotte als nagerecht: Hangop met vers fruit en slagroom en de Drentse wafel met ijs, fruit en slagroom. Al de recepten komen uit oude kookboeken.


Hallo Willem,
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk en mooi begin op het Blog.
Ik ga jullie volgen en kijk nu al uit naar je volgende belevenis. En ik ga mijn vriendinnen enthousiast maken en kom gauw koken.
Succes,
Marianne van de Geest
Hallo Willem,
BeantwoordenVerwijderenLeuk zo'n blog. Verhalen vertellen dat moet jouw gaan lukken!
Nu moet je met toch eens uitleggen waarom je een Groningse Poffert in Drenthe op een oude boerderij serveert ?
Succes!!
gr Jenneke
Hallo Jenneke,
VerwijderenMijn (over)overgrootmoeder komt uit Groningen en heeft de Poffert meegenomen. De Poffert werd ook in de rest van Nederland onder een andere naam gekookt.
Zo heb je b.v. overal in Nederland Delfsblauw, Arnhemsemeisjes en Deventerkoek.
Met een warme groet,
Willem
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.smaekmakersvandrenthe.nl/smaekmakers/Home.html
BeantwoordenVerwijderenIk zie dat het in Drenthe: "Jan in de Zak" heet.
Succes en ben benieuwd naar de volgende blog
Ha Willem,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je een blog gaat bij houden! Je gaat met de tijd mee zeg, ook al op twitter zag ik!
Bovenstaand verhaal maakt ons heel nieuwsgierig weer eens te komen kijken.
Gaan we doen van de zomer! Voor ons derde kleintje komt....
Die poffert klinkt erg lekker... en heerlijke stamp! Al ideeeen wat het zomer menu gaat worden?
Daar is Ria natuurlijk van....
Succes met alles he, jullie doen het goed!!
Liefs Heidy
Ha Willem,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je een blog gaat bij houden! Je gaat met de tijd mee zeg, ook al op twitter zag ik!
Bovenstaand verhaal maakt ons heel nieuwsgierig weer eens te komen kijken.
Gaan we doen van de zomer! Voor ons derde kleintje komt....
Die poffert klinkt erg lekker... en heerlijke stamp! Al ideeeen wat het zomer menu gaat worden?
Daar is Ria natuurlijk van....
Succes met alles he, jullie doen het goed!!
Liefs Heidy
vanaf de mail geplaatst.
VerwijderenWat een ontzettende leuke blog! Complimenten.. als je een keer iets op een goede en leuke rijm wilt, dan zorg ik daarvoor. Ik ben namelijk ook sneldichter. en dat doe ik kosteloos...
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Freek, ga ik onthouden.
Verwijderen